Tossal de Baltarga

Municipi: Bellver de Cerdanya

Comarca: Cerdanya

Cronologia: Bronze Final, Ceretà, Romano-republicà

Promotor: Ajuntament de Bellver de Cerdanya, UAB

Dates: Agost-Setembre 2013, Agost-Setembre 2014. Agost-Setembre 2015. Agost 2016

L’excavació arqueològica en extensió al Tossal de Baltarga s’inicià el 2011, amb la codirecció de l’arqueòleg Jordi Morera, en el marc d’un projecte d’investigació dirigit pel Professor Oriol Olesti, de la UAB, en el que es pretenia estudiar l’ocupació humana de la Cerdanya a l’Antiguitat. Des d’aquell any s’han realitzat campanyes d’excavació cada any, en una confluència d’interessos per part del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB i el consistori municipal. Arqueòlegs.cat codirigeix i col·labora en la investigació arqueològica del jaciment, el qual ha esdevingut un lloc formatiu i d’aprenentatge de la pràctica arqueològica per a estudiants del Grau d’Arqueologia i Història

Fins al present s’han identificat dues grans fases d’ocupació. La primera correspon al període ceretà (segles IV-III aC) i estaria definida per la presència d’algunes estructures muràries. La segona correspondria a la fase republicana dels segles II i I aC. En aquest moment en construeixen diferents edificis, alguns d’ells de tipus fortificat, que juntament amb la troballa d’alguns objectes significatius, fan pensar en l’establiment d’un contingent romà de caràcter defensiu i militar. Un seguit de destruccions i posterior refeccions marcarien un període de reformes dins d’aquesta mateix fase, possiblement al decurs del segle I aC.

L’enclavament fou abandonat al tercer quart de segle I aC, coincidint també amb l’abandonament del Castellot de Bolvir i amb la fundació de la nova ciutat de Iulia Lybica.