El Castellot de Bolvir

Municipi: Bolvir

Comarca: Cerdanya

Cronologia: Bronze Final, Ceretà, Romano-republicà, medieval

Promotor: Ajuntament de Bolvir, Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana de la UAB Dates: Juliol-Agost 2013, Juliol-Setembre 2014, Juny-Setembre 2015. Juliol-Setembre 2016

L’excavació arqueològica en extensió al Castellot de Bolvir s’inicià el 2006, amb la codirecció de l’arqueòleg Jordi Morera, en el marc d’un projecte d’investigació dirigit pel Professor Oriol Olesti, de la UAB, en el que es pretenia estudiar l’ocupació humana de la Cerdanya a l’Antiguitat. L’entrada l’any següent d’un no equip de govern en el consistori municipal va significar un punt d’inflexió en la recerca, ja que, amb la voluntat de recuperar patrimonialment el jaciment, i vincular-lo a un centre d’interpretació del mateix, es va donar una gran embranzida a l’excavació. A partir d’aquell any, s’han realitzat continuades campanyes d’excavació arqueològica, mantenint el mateix equip de direcció arqueològica, promogudes per l’ajuntament de Bolvir i avalades científicament per la UAB. Arqueòlegs.cat dirigeix i executa les tasques arqueològiques, en col·laboració amb els contingents d’estudiants d’Història i Arqueologia que cada any col·laboren en l’investigació, esdevenint el jaciment un lloc formatiu i d’aprenentatge de la pràctica arqueològica.

Fins al present s’han identificat quatre grans fases d’ocupació. La primera, tal vegada la més desconeguda, correspon al període del Bronze Final o Primer Ferro. D’aquest moment tan sols sabem que hi hagué presència humana al Castellot, sense poder especificar en quina dimensió. A la primera meitat del segle IV aC s’inicia la fase ceretana del jaciment, amb la construcció d’un oppidum en barrera. Aquest estava format per un sistema defensiu format per muralla i fossat, i una xarxa urbana a l’interior, de la que s’ha pogut identificar 15 unitats domèstiques i un sitjar. Indubatablement, el Castellot en aquest moment va esdevenir un assentament principal en el territori ceretà.

A la segona meitat de segle II aC es produí una gran transformació, amb la construcció d’una gran porta monumental flanquejada per dues torres quadrangulars i un cos de guàrdia, i el bastiment de tot un seguit de grans edificis polifuncionals a l’interior, alguns d’ells de fins a 200m2 de superfície. Totes les reformes seguiren els patrons constructius romans, però aplicant tècniques i materials indígenes. Cal pensar que en aquest moment s’instal·là al jaciment un petit praesidia. L’oppidum fou abandonat el tercer quart de segle I aC.

Finalment, l’última de les ocupacions es desenvolupà entre els segles X i XII, en el que es construí un vilatge fortificat, amb muralla i torres de defensa.

Premsa sobre el projecte

Regió7

Bolvir crea amb la UAB un curs d'estiu per a arqueòlegs amateurs al Castellot

https://www.regio7.cat/cerdanya-alt-urgell/2018/06/09/bolvir-crea-uab-cu...

Regió7

Les excavacions al Castellot de Bolvir aprofundiran en l'estudi de la fase romana

http://www.regio7.cat/cerdanya-alt-urgell/2017/07/12/excavacions-al-cast...

La Vanguardia

Bolvir tendrá un centro de interpretación de los restos íberos del Castellot en junio de 2014

http://www.lavanguardia.com/local/pirineos/20130823/54379665586/bolvir-t...

Vilaweb

Descobreixen una torre de muralla romana al jaciment del Castellot de Bolvir

http://www.vilaweb.cat/noticies/descobreixen-una-torre-de-la-muralla-rom...

Viure als Pirineus

Les excavacions del Castellot de Bolvir es duran a terme per estudiants de tot el món

http://www.viurealspirineus.cat/articulo/cerdanya/excavacions-castellot-...

Nació Cerdanya

​Les excavacions al Castellot de Bolvir marquen l’inici dels treballs arqueològics a la Cerdanya

http://www.naciodigital.cat/cerdanya/noticia/263/excavacions/al/castello...

Diari de Girona

El Castellot de Bolvir, l'únic jaciment documentat on es treballava l'or en la Catalunya antiga

http://www.diaridegirona.cat/cultura/2016/08/30/castellot-bolvir-lunic-j...